HIRDETÉS

MAGYARSÁG-EREDET:

Tiéd a város, magadnak rombolod.

Re: MAGYARSÁG-EREDET:

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.12. 09:41

" A magyarság nem genetikai kategória, a gének vagy a DNS vizsgálata alapján a magyarság nem azonosítható."

Ez volt a lényeg!

Ámdeviszont, az alábbi kijelentést én nem tudom értelmezni.

" Csak kb. 15 százalékban vannak olyan génjeink, amelyek megkülönböztetnek bennünket a többi európai néptől. "

Az embernek van 25000 génje, ebből 99,99 % azonos minden emberben, különben más fajhoz tartozna! Szóval, tudni kéne, hány gént vizsgáltak, mennyinek a 15%-a a különböző, stb.
Föl-föl, ti rabjai a földnek!
endígarszia

HozzászólásSzerző: aetranger » 2010.03.12. 10:26

endígarszia írta: Ámdeviszont, az alábbi kijelentést én nem tudom értelmezni.

--> beres.judit@oszmk.antsz.hu

Talán a megadott drótpostacímről érkezik értelmezés.
aetranger

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.12. 11:13

aetranger írta:
endígarszia írta: Ámdeviszont, az alábbi kijelentést én nem tudom értelmezni.

--> beres.judit@oszmk.antsz.hu

Talán a megadott drótpostacímről érkezik értelmezés.

Kösz aet, de igazából az akasztott ki, hogy aki írja a cikket vagy postot, még csak meg sem próbálja értelmezni azt amit hallott. Meglehet, hogy ez az okos néni válaszolna, de, őszintén szólva, jobban érdekelne, hogy mit jelent ma, a mi számunkra az, hogy legközelebbi genetikai rokonaink a lengyelek, horvátok, ukránok? Ad-e ez hasonló habitust, fejlődésmintát, pespektívikusan hatékonyabb együttműködési lehetőséget, magyarán, jobb nekünk velük barátkozni(a kulturális különbségektől eltekintve), mintha tennénk ezt, mongyuk, a mediterrán népekkel, avagy az egész csak egy állapot, így alakult ki, kezdeni nincs mit vele?!
(aztán, lehet, még erre is válaszolna :))
endígarszia

HozzászólásSzerző: Vasszékely » 2010.03.12. 12:39

Ha meg lehet határozni hogy kik a legközelebbi genetikai rokonaink, akkor a magyarság valamennyire mégiscsak genetikai kategória (is).
De én még arra szintén kíváncsi lennék, a reprezentatív vizsgálati minták kiket foglalnak magukban. Mert ha többségben vannak benne a tegnap elmagyarosodott egyedek, az eredmény ilyen szempontból csak félrevezető eredményeket hozhat.
Vasszékely

HozzászólásSzerző: aetranger » 2010.03.12. 13:43

Édeskéim, üssétek be Béres orvosasszony nevét a gugliba...s ott kutakodjatok, ha a kutatás-módszer-eredmény teljességére nem is, de némely részleteire - merem remélni - választ találtok...annyit megígérek, hogy mihelyst találkozom vele, kérdéseitek továbbítom, mert mit meg nem tesz az ember a barátkozásért, ugyebár mon cher endí...:-)

ui. amúgy, hisz itten végleg tavasz leve, kiköltöztem a tanyára...
aetranger

HozzászólásSzerző: oldroby » 2010.03.12. 17:39

aetranger írta:ui. amúgy, hisz itten végleg tavasz leve, kiköltöztem a tanyára...

Irigylésre méltó helyen laksz ! Most jöttem be a kutyákkal a rétről, a patakpartján még mindkét oldalon jégfodor, s a bokrok északi oldalán hófoltok vannak. Habár a tó felett két vadkacsa körözött, azért a megindult olvadás ellenére a természet hangulata még nagyon télies, sőt még itt-ott egy-egy hópihe is szálldos a levegőben! :(
A témával kapcsolatban ezt találtam, s ami érdekesnek bizonyul a DNS láncolatok vizsgálati módszerének ismertetése,
aminek alapján végül megkülönböztethetőek az emberi fajok származási alapon.

..........................RASKÓ ISTVÁN......................................
GENETIKAI IDŐUTAZÁS - AZ EMBERI POPULÁCIÓK EREDETÉNEK NYOMÁBAN
Az alapismeret nagyon bonyolult, alul megtekinthető !

(Kiragadott részlet)
Az MTA Szegedi Biológiai Központ humángenetikai laboratóriumában négy éve kezdtünk régészeti genetikával kapcsolatos kutatásokba egy ásatás kapcsán. 1975-ben a Szegedtől nem messze lévő Csengele település mellett egy középkori templom maradványaira bukkantak, melynek környezetében 38 sír került elő. Régészeti elemzés szerint a sírok egy része a 13-14. századból származik. Az ide temetettek egy részét a régészeti leletanyag alapján kunoknak tartották. 1999-ben a középkori templom romjaitól alig 50 méternyire előkerült az első, régészek által feltárt, hiteles magyarországi kun vezéri sír. A kun népcsoport valószínűleg ázsiai eredetű, antropológiai jellegei alapján a mongoloid embertani típusba sorolható, genetikai eredete azonban nem ismert. Tizenöt csontleletet választottunk ki vizsgálatra, és ezek közül tizenegyből sikerrel izoláltunk "ősi DNS-t" (tíz templomi leletből és a kun vezér maradványából). Az általunk vizsgálni kívánt mitokondriális DNS-szakaszt az "ősi DNS" töredezettsége miatt rövidebb, egymással átfedő DNS-darabok szekvenciájából kellett összeillesztenünk. Az adatok értékeléséhez mtDNS-adatbázist hoztunk létre. Ehhez kiválasztottuk a világ minden tájáról az eddig megjelent mitokondriális szekvenciákat - származzanak akár afrikai vagy ausztrál személyektől-, valamint magukat magyarnak valló személyektől izoláltunk és szekvenáltunk mtDNS-t, hogy szerepeltetni tudjuk az adatbázisban. Így összesen 153 populációból származó, közel 8000 szekvenciát sikerült összegyűjtenünk.

A statisztikai analízist elvégezve megállapítható, hogy az általunk vizsgált kis kun csoport genetikailag nagyon közeli rokonságban áll számos mai európai népcsoporttal, ugyanakkor igen közeli rokona a ma élő mongoloknak is, míg a mai európai lakosság a mongol populációval csak igen távoli rokonságot mutat.
http://www.mindentudas.hu/rasko/20040308rasko.html
Ha küzdesz veszíthetsz, ha nem küzdesz veszítettél !
oldroby

HozzászólásSzerző: oldroby » 2010.03.12. 22:04

oldroby

HozzászólásSzerző: Vasszékely » 2010.03.12. 23:40

A magyarság eredetére nézvést vajmi keveset tudhatunk meg ebből. Azt viszont leszögezte az előadó, hogy Ázsiából érkeztünk, és 1700 éves írásbeliséggel rendelkezünk. Ami ugyebár valamivel kevesebb mint az ominózus 34000 esztendő. Sajnos ahányan belefognak ennek az egyébként érdekes kérdésnek megoldásába, annyi egymásnak gyakran homlokegyenesen ellentmondó következtetésre jutnak. Nagyon keveset tudunk minderről, ennek ellenére mennyien állítják, hogy (majdnem) mindent tudnak.
Vasszékely

HozzászólásSzerző: redux_(geza) » 2010.03.12. 23:49

oldroby írta:A témával kapcsolatban ezt találtam, s ami érdekesnek bizonyul a DNS láncolatok vizsgálati módszerének ismertetése,
aminek alapján végül megkülönböztethetőek az emberi fajok származási alapon.

Nem értem, na ... fel nem foghatom, hogy egy magát értelmesnek és irástudónak tartó ember ismételten is képes legyen leírni azt, hogy 'emberi fajok' ... :cry:
S bár tudom, hogy az én hozzászólásaim e témában mindig is csak 'köpködésnek' minõsülnek, - hiszen nekem se kutyám nincs ugye, és a tanyára sem költöztem ki - de édes drága aranyos amatõr génkutató uram, a helyzet mégis nagyon úgy néz ki, hogy kend itt most igencsak atomfizikusnak próbálja láttatni magát, holott egyelõre még a kettõs szorzótáblával is komoly gondjai vannak!
Endígarszia ugyanis írta már egyszer, és most én is mégegyszer felhívom a figyelmét arra a végtelenül köztudott dologra, hogy ha már mindenáron a fajokról szeretne értekezni, akkor emberi, mint olyan, az tényleg csak egyetlenben egyetlen egy van!!
Érti, oldroby, csak EGY, vagyis 1, azaz EGYETLEN EGY!
És ennek a szókapcsolatnak aztán éppen ezért már többesszáma sem lehet. Tehát ha bárhol, bármi egyebet is találna és olvasna errõl, akkor maga azt egész egyszerûen soha el ne higgye!
Vagyis csak EMBERI FAJ, és azzal aztán slussz, oldroby!! Mielõtt még a génekbe is túlságosan belemélyedne ...
redux_(geza)

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.13. 01:46

Vasszékely írta:Ha meg lehet határozni hogy kik a legközelebbi genetikai rokonaink, akkor a magyarság valamennyire mégiscsak genetikai kategória (is).

Ha állandó lenne a különböző gének aránya, talán. Dehát, pont arról van szó, hogy pár évszázad elég volt hozzá, hogy minimálisra csökkenjen a honfoglalók aránya a népességben. Ki tudja milyen változásokat hozhat a jövő?!

Vasszékely írta: Mert ha többségben vannak benne a tegnap elmagyarosodott egyedek, az eredmény ilyen szempontból csak félrevezető eredményeket hozhat.

Ez vicc, hmm? :)
endígarszia

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.13. 02:13

oldroby írta:Szatmári hírlap cikk :
http://www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=283 ... 2010-03-10

Ahhoz képest, hogy a cikk címe :" Rendhagyó irodalomórát tartottak" , egy árva hang sincs benne irodalomról, csak a szokásos bizonyítatlan, frusztrált néphülyítés!

" A kíváncsi diákság megtudhatta például azt, hogy a „primitív, ázsiai horda” 1700 éves írásbeliséggel rendelkezett, amikor Európába érkezett, és nemcsak a férfiak zöme, de a nők is írástudók voltak,..."

Merjünk nagyot álmodni! :mrgreen:
endígarszia

HozzászólásSzerző: redux_(geza) » 2010.03.13. 11:16

Az érdekes előadásokat, azt, hogy miért olyan nehéz elfogadni a magyarságot több mint ezer év után is Európa közepén, tegnap reggel .... hallgathatták meg az érdeklődők.

Na, de tényleg, vajon miért is!? ... Mert az irodalomórát taglaló cikkbõl ez még mindig nem derül ki ...
Bár ha az én feltételezésem lenne a helyes, akkor csupán csak tiszta szemenszedett irigységbõl! :D

endígarszia írta: "1700 éves írásbeliséggel rendelkezett, amikor Európába érkezett, és nemcsak a férfiak zöme, de a nők is írástudók voltak,..."
Merjünk nagyot álmodni! :mrgreen:

Bizonyisten, én már semmin nem csodálkozom!

De aztán, hogy az ilyen 'irodalomóráknak', az azokról beszámoló ilyenszerû cikkeknek, és az ezeknek a cikkeknek a szellemiségét bármiféle kritikusi nyakló nélkül idézgetve propagálóknak köszönhetõen miért is olyan nagy az esélye annak, hogy már alig egy-két generációnyi idõcske után is Európa egyik legmeghülyítettebb nemzete legyen a magyar, azon se csodálkozzék majd senki! :cry:
redux_(geza)

HozzászólásSzerző: Vasszékely » 2010.03.13. 11:53

endígarszia írta:Vasszékely írta: Mert ha többségben vannak benne a tegnap elmagyarosodott egyedek, az eredmény ilyen szempontból csak félrevezető eredményeket hozhat.

ez vicc? hmm....

Csak félig szántam annak. A mintavétel felületességének lehetőségére is utaltam egyben. Mert ha olyanokat szintén bevonnak a vizsgálatba, akik a közelmúltban lettek magyarrá, és nem is itt éltek azelőtt, azok nem hordozzák az ezeregyszáz (vagy több) év alatt a Kárpát medencében mindenféle keveredéssel kialakult génállományt. Ismerni kellene a mintaállomány családfáját, hogy megközelítőleg figyelembe vehető eredmény születhessen. Persze ebbe bekavarna az esetlegesen balkézről bekerült gének megtévesztő hatása.
Vasszékely

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.13. 13:44

Vasszékely írta:
endígarszia írta:Vasszékely írta: Mert ha többségben vannak benne a tegnap elmagyarosodott egyedek, az eredmény ilyen szempontból csak félrevezető eredményeket hozhat.

ez vicc? hmm....

Csak félig szántam annak. A mintavétel felületességének lehetőségére is utaltam egyben. Mert ha olyanokat szintén bevonnak a vizsgálatba, akik a közelmúltban lettek magyarrá, és nem is itt éltek azelőtt, azok nem hordozzák az ezeregyszáz (vagy több) év alatt a Kárpát medencében mindenféle keveredéssel kialakult génállományt. Ismerni kellene a mintaállomány családfáját, hogy megközelítőleg figyelembe vehető eredmény születhessen. Persze ebbe bekavarna az esetlegesen balkézről bekerült gének megtévesztő hatása.

Béres Judit interjúból

""
– Milyen kritériumok alapján dolgoztak?

– Vizsgálati személyeinket olyan 15-60 év közötti egészséges nők és férfiak közül választottuk ki, akiknek mind a négy nagyszülője az adott etnikumhoz, illetve népességhez tartozott. A családi gének módosító hatása miatt egy-egy családból csak egy-egy személyt vontunk be elemzéseinkbe – értelemszerűen férj-feleség részt vehetett a vizsgálatban. Magyarországon tulajdonképpen adott volt, hogy kiket kell vizsgálnunk. A 80-as évektől kezdve palócokat, matyókat, a bukovinai székelyeket, a moldvai csángókat, a cigány populáción belül az oláh és beás cigányokat, a kiskunokat, a nagykunokat, a jászokat, az askenázi zsidókat vizsgáltuk. A palócokat Mátraderecskén, a matyókat Mezőkövesden, a kiskunokat Kiskunlacházán és Kunszentmiklóson, a nagykunokat Kisújszálláson, a jászokat Jászboldogházán vontuk be kutatásainkba. A hazai roma populációról ismert, hogy több hullámban érkeztek Magyarországra, ezért őket két területen vizsgáltuk: az oláh cigányokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos településén, míg a beás cigányokat a Baranya megyei Alsószentmártonban. A hazai askenázi zsidó populációt Budapesten vontuk be vizsgálatainkba, e népesség klaszszikus genetikai markereinek génfrekvencia-értékei illeszkednek a világ különböző területein élő askenáziak hasonló értékeihez. A jászok perzsa–iráni eredetét egyértelműen kimutatták a 28 genetikai markerrel végzett klasszikus genetikai vizsgálataink. A matyók és palócok – jóllehet kulturális és vallási identitásuk miatt külön etnikum – genetikailag egységes népcsoportként határozhatók meg, ők a szlávokhoz állnak közel. A kiskunok és nagykunok között nagyobb a genetikai távolság, mint ezt korábban feltételezték. Ők a török populációkhoz genetikailag közelebb vannak, mint más etnikumok. A csángók az a magyar etnikum, amely a nemzetközi referencianépességekkel való összevetésben (genetikai távolságmérésre gondoljunk) azt mutatta, hogy a finn népességhez ők állnak a legközelebb, ugyanakkor a legtávolabb esnek az összes többi fent vizsgált magyar etnikumtól. A bukovinai székelyek nagyobb genetikai távolságot mutatnak a csángóktól, mint ez történelmi és geográfiai helyzetükből fakad.

– Mit találtak a csíki székelyeknél és a gyimesi csángóknál?

– Egyed Balázs és osztrák kollégái vizsgálataik során 360 székely és csángó személynek a mitokondriális DNS teljes kontroll régió szekvenciáját határozták meg, magas minőségi sztenderdeket követve. A két populáció között aszimmetrikus migrációt mutattak ki, erőteljesebb beáramlással csángó részről a székelységbe, mint fordítva. A filogeográfiai analízis erőteljes genetikai izolációt mutat a csángó populációban, amely genetikai szerkezetét tekintve is szignifikánsan különbözik a székelységtől, bár településeik földrajzi közelsége alapján hasonlónak tételeznénk föl. A 80-as években a székelyeket és a csángókat szülőhelyükön szerettük volna vizsgálni, de ehhez a román hatóságok nem járultak hozzá. Így a csángókat a Baranya megyei Egyházaskozáron, míg a bukovinai székelyeket Érden és Zombán kutattuk fel és vizsgáltuk. Ilyen esetekben viszont számolni kellett például a csángók esetében a genetikai sodródás tényével. Ezt azt jelenti, hogy a 161 család – akiket a második világháború alatt és után az egyházaskozári sváb házakba telepítettek be – már kissé más összetételű génállománnyal rendelkezik, mint a romániai Bákó és Tekucs megyében élő felmenő és oldalági rokonságuk. Ily módon azonban információkat kaptunk a csángók és székelyek vándorlási útvonaláról is.

– Elmondható, hogy a székelyek a honfoglaló magyarok rokonai?

– Még más kaukázusi populációkkal való több évszázados keveredés után is kimutathatók voltak ázsiai népekre jellemző haplocsoportok a Baranya megyei Hidason vizsgált bukovinai székelyekben, s ez az eredmény a vizsgált székely népesség ázsiai eredetére utal. Ugyanakkor genetikai különbség a vizsgált székely populáció és egy korábban vizsgált, kevert magyar populáció között nem volt kimutatható. Így további, részletesebb, elsősorban honfoglalás kori ásatásokból származó anyagok vizsgálatára van szükség a Kárpát-medencébe beköltöző magyar népesség genetikai összetételének meghatározásához. ""

http://www.demokrata.hu/heti-hir/jottun ... i-keletrol
endígarszia

HozzászólásSzerző: Vasszékely » 2010.03.13. 15:17

Ezt még nem olvastam, így valamelyest módosul a helyzet, de ezzel kapcsolatban ugyanúgy lehetnek fenntartások . Kevésnek tűnik a nagyszülőkig történő visszavezetés, továbbá az egy-egy falura koncentráló vizsgálat nem biztos hogy jellemző általánosságban is. Szó esett a rokoni kapcsolat génmódosító hatásáról, nos, a falvak őslakossága gyakorta több szálon rokona egymásnak. A palócok (akik egyes vélemények szerint szláv eredetűek) és a matyók szlávközeliségén nem kell csodálkozni, azonban a többi magyar népcsoportra ez bizonyára kevésbé alkalmazható. Ha a székelyek és magyarok között nincs különbség, azt jelentené, hogy a székelyek ugyanolyan arányban hordozzák a szláv, germán, kun, stb összetevőket mint a Székelyföldön kívüli magyarság?
Az viszont eléggé meglepett, miszerint a csángók genetikailag alig magyarok. Eddig erről egészt mást hallottunk.(Ők az igazi magyarok)
A régészeti anyag korrekt elemzése előbbre vihetné a dolgot, csakhogy ezt nem sokan szorgalmazzák.
Vasszékely

HozzászólásSzerző: oldroby » 2010.03.13. 16:03

Vasszékely írta:A régészeti anyag korrekt elemzése előbbre vihetné a dolgot, csakhogy ezt nem sokan szorgalmazzák.

Az a helyzet, hogy ez az egész kutatási módszer, sokkal komplikáltabb mint ahogyan az mi gondolnánk is. Ez e téma egy komolyabb kutatást igényel, nem ilyen amatőrt filozofálgatásokon áll vagy bukik a tétel. Egy népcsoportba bekerült idegen láncszem mindannak ellenére, hogy kimutatható még a tizedik generációban is, a megtörtént "baleset" azonban, az összképet nem viszi el úgy, hogy módosuljon a kutatási eredmény.
Mint fentebb írtam volt:
oldroby írta:A témával kapcsolatban ezt találtam, s ami érdekesnek bizonyul a DNS láncolatok vizsgálati módszerének ismertetése, aminek alapján végül megkülönböztethetőek az emberi fajok származási alapon.

Ezzel kapcsolatosan még megemlíteném "Az emberi fajokról" írt tanulmányt is, amit ha megnyitsz s rákattintasz a világtérképre akkor előjönnek a különböző emberi fajok eloszlás szerint a világban, sőt a honfoglalás kori öltözékeket is meg lehet tekinteni, és az idő közbeni betelepítésekkel kapcsolatban is vannak adatok. Körösi Csoma Sándor sírja is munkássága is megtekinthető ugyanitt. Érdekes oldal, érdemes elolvasgatni!
http://w3.szivarvanynet.hu/stigler/embe ... age298.htm
oldroby

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.13. 19:18

Vasszékely írta: Kevésnek tűnik a nagyszülőkig történő visszavezetés, .

Nagyon mélyen megemelem a kalapom az előtt, aki el tudja mondani 8 dédszülője származását, sztem, már a neveiknél megáll a tudomány. :)
endígarszia

HozzászólásSzerző: oldroby » 2010.03.13. 20:03

endígarszia írta:Nagyon mélyen megemelem a kalapom az előtt, aki el tudja mondani 8 dédszülője származását,

Köszönöm szépen az elismerést ! Kilenc ágig meg van a családfám végigvezetve ! A legidősebb utód folytatja !
oldroby

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2010.03.13. 20:14

oldroby írta:Ezzel kapcsolatosan még megemlíteném "Az emberi fajokról" írt tanulmányt is, amit ha megnyitsz s rákattintasz a világtérképre akkor előjönnek a különböző emberi fajok eloszlás szerint a világban, sőt a honfoglalás kori öltözékeket is meg lehet tekinteni, és az idő közbeni betelepítésekkel kapcsolatban is vannak adatok.

Én sajnos egy fia tanulmányt se látok! Ellenben látom Stigler Lajosné Bakos Anna(sic!) KöVizIg-nyugdíjas weblapját, amire valaki összekampózott egy halom ún. "érdekességet"! Én ugyan viccesnek találom, hogy a maga számára Stigler Lajosné Bakos Anna(sic!) szaktekintély ebben a témában, de mindenkinek joga van hülyét csinálni sajátmagából! Azt is sejteni vélem, hogy miért is ez az odaadás Stigler stb Lajosné eránt! A drága hölgy pont úgy képtelen megérteni a faj és a fajta közötti különbséget mint maga, tisztelt oldroby! A kedves néne -a maga által linkelt oldalon- az Emberi fajok előfordulása címet adja a képnek, bár, ha fölveszi az olvasószemüvegét, észrevehette volna a térkép bal felső sarkán helyesen megadott eredetit: " A ma élő emberfajták és elterjedésük" ! Dehát így jár az, aki elcsórja más térképét! :)
Végül is jó társaság lesznek maguk, ha netán könyvet is írnának(nemcsak piti tanulmányokat), ajánlanám a " Ketten a világ ellen..." címet, igazán kifejező és alig elcsépelt!
Sok boldogságot! :mrgreen:
endígarszia

HozzászólásSzerző: redux_(geza) » 2010.03.13. 21:10

oldroby írta:Ezzel kapcsolatosan még megemlíteném "Az emberi fajokról" írt tanulmányt is, amit ha megnyitsz s rákattintasz a világtérképre akkor előjönnek a különböző emberi fajok eloszlás szerint a világban ... Érdekes oldal, érdemes elolvasgatni!

Na igen, ilyesmitõl tartottam én akkor, amikor azt írtam kendnek, hogy: "ha bárhol, bármi egyebet is találna és olvasna errõl, akkor maga azt egész egyszerûen soha el ne higgye!" Mert számítottam arra, hogy inkább csinál kend itt hiteltelen hülyét magából, mintsem hogy éppen azt ne próbálná meg bebizonyítani, hogy emberi faj márpedig még azért sem csak egy van! :D

A jelenség egyébként nem új, s bár valóban egy igencsak különleges 'értelmiségi' szerzet lehet maga, oldroby, - s ez most már holtbiztos - de kendet én már csak ilyennek is szoktam itt meg. Mármint olyannak, aki váltig csak azt bizonyítgatná, hogy a fehér az fekete, s aztán ha minden kötele elszakad, akkor meg éppen viceversza.

Viszont az elõbbi megállapításomat ezennel én is revideálom: kendnek tulajdonképpen nem is csak a kettõs szorzótáblával vannak hatalmas gondjai, oldroby, hanem ejsze már eleve az egyszereggyel! :? :cry:
redux_(geza)

ElőzőKövetkező

Vissza: L O K Á L P A T R I Ó T Á K