HIRDETÉS

Erdővidék az én hazám

Tiéd a város, magadnak rombolod.

Re: Erdővidék az én hazám

HozzászólásSzerző: timerobber » 2009.01.06. 15:32

Po...a topicindito szovegben...barotiakkal vagy nelkuluk. Itt vagyok :P Legalabbes egy baroti itt van, tehat nem nelkuluk :)
Masvalakinek masrol: utalom azt a dógot, mikor megmongyak, hogy "mé mentel el?", "neked konnyu ott", "bezzeg mi itthon" esatobbi. Draga aranybogaram: en mennek vissza, azonnal. Se Pestön, se Budán, se itt ( Kolozsvar), se masutt nem erzi jobban a zember magat, mint otthon. De van olyan helyzet is, hogy a zember nem tud. Ilyen ecceru.
Amugy Po, a gyokerekrol es a " en sem hittem volna ezt"... nalam az ugy van, hogy mikor felultem annak idejen (pontosabban 2004. szept. 17.-en) a vonatra s elgyuttem idaig, mar abba` a pillanatban hianyzott Barot ill. Erdovidek. Hibaival es erenyeivel egyutt. S buszken mondom mindenkinek itt - mar aki megkerdezi :D - , hogy biza baróti széköly vagyok . S erdekes: ha szazalekokban beszelunk, akkor 90%-ban tudjak hun van Barot. Legyen az kolozsvari vasutas avagy idecsoppent moldvai csango. S en biza olyan buszken dullesztem ki olyankor a kidullesztenivalomot, hogy a zing reped meg tole. S ez igy es lesz. :) Megha ketteseknek nem es tetszik. :)
timerobber

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.06. 15:52

azt nem nehéz tudni, hogy hol van Barőt!!

Há, Olasztelek mellett :)
Ó, ha rózsa bimbó lehetnék
powershot

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.06. 15:56

Én sem akartam soha eljönni otthonról. de így alakult. Ezt már nem sajnálom, de büszke se vagyok rá.

Itt es otthon vagyok, otthon es otthon vagyok.

Igaz, otthon már több az emlék, mint az együtt megélt valóság.

A jelenidő már nem az enyém, csak a múlt. A közös. Néha. Máskor nem.

Elég furcsa helyzet, de amiért valaki otthon maradt , vagy ott felejtődött, az nem jelenthet előnyt vagy hátrányt. E van.

Most ők, az otthonmaradottak alakítják Erdővidék jelenét. Mi csak nezzük, s hápogunk vagy tapsolunk. Vagy hányunk, vagy örvendezünk. Zek.

Szóval. Pagesz. Te mit szólsz ehhez?
powershot

HozzászólásSzerző: Nagy Viktor » 2009.01.06. 18:02

Szervusztok!
Azt igértem visszajövök és leírom mit jelent számomra Erdővidékinek lenni. Ezek érzések, nem sztereotípiák.
Amikor tíz évvel ezelőtt volt az osztálytalálkozónk, sok osztálytársammal akkor találkoztam először azután, hogy elhagytam...otthagytam az otthonom! Az osztályban összegyűlt "véndiákok" között kialakult egy érdekes, feszült légkör. Szinte két csoportra oszlott a jelenlévők létszáma. Egyik csoport egyet értett azon személyek elhatározásával akik úgy döntöttek, hogy az életüket a határon túl fogják folytatni, jobbá tenni...
A másik csoport természetesen ennek ellenkezőjét állította, s szinte keserű szájízzel mondta: "én nem mentem el..."
Én akkor elég...kellemetlenül éreztem magam, próbáltam volna megmagyarázni, hogy én miért mentem el, de nem sikerült!
Helyette akkor, Tamási Áron örökérvényű gondolata jutott eszembe: "Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne..."
Most is azt gondolom, hogy nagy igazság van e szavak mögött!
S lássátok, az én titkomat: Magyarországon sikerült megteremtenem az egzisztenciámat, nem élek rosszul, a munkahelyemen, s a faluban elfogadtak...s mégis...mégis amikor kimegyek az erdőre, a temető melett haladok el, mindig elgondolom, hogy valahogy hiányoznak az otthoni fák, a rét, az emberek(!) az emberek hangjának az Erdővidéki csengése...s egyáltalán a... a... halottak!
S akkor eszembe jut valahonnan egy másik gondolkodó, bölcs gondolkodó mondása: " az ember ott van otthon, ahová eltemette a halottait" (!)
Hiába érzem magam otthon, CSAK Erdővidéken tudom, hogy ott leszek igazán otthon, ahová eltemetnek. S ha ezt majd felfogja a két lányom, hogy én azt szeretném, hogy az Olaszteleki temetőbe temessenek el, akkor majd Ők is megértik, hogy mit jelent az Otthon, a Szülöföld!
És az autentikus Erdővidéki gondolkodás??
Azt hiszem létezik.
Jó példa erre a Naplómban, a virtuális naplóban megírt valóság a Ne ruha igyál kávét, vagy a Megtalált hang, csak hirtelen ez a két történet jut eszembe. http://vitya-vitya.blogspot.com/De itt van egy másik valóság, a saját példám, ami azóta szállóigévé vált, s engem így skatulyáztak be, de így tisztelnek is.
Szóval egy hosszú, és már meddőnek látszó vitát én így zártam le: " Elhallgatok, de nehogy azt gondold, hogy neked adok igazat!"
S akkor összefoglalnám: az Erdővidéki embernek, egy igazság létezik, mert létezik! Az az igazság legtöbbször az Ő igazsága, és az igazságérzetük nagyon kifinomult!
Nagy Viktor

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.06. 20:08

emberek

nézelődtem a wikipedián és a googlemapon

elég szerény az erdővidék jelenlét, főleg a googlemapon,

és ott még sok a téves bejelölés is

valaki nem ért a googlemapos bejelöléshez?

hogy kell azt?
powershot

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.06. 20:16

powershot

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.06. 20:28

a

http://www.panoramio.com/

helyen lehet regisztrálni, képet feltölteni, a googlemapon a helyet megadni, és kész

töltsünk fel képeket Erdővidékről, mutassuk meg a világnak (es)
powershot

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.07. 06:18

A vargyasi Sütő família generációs mintázata — Sylvester Lajos

A Sütő dinasztia által festett, bútorozott unitárius templommal szemben lévő vargyasi székely kapus portán a legifjabbik Sütőt, Istvánt találom otthon. Gyermekként ismertem, most szép szál férfivé cseperedve nyit kaput, abbahagyva a hóharmattal az udvarra terített szőlőlevelek összegereblyézését. Segítsége is van, egy szőlőlevélgyűjtésre igen alkalmas és csinos lány, Emőke, aki köszönésemet fogadja ugyan, de igazi erdővidéki (leendő) asszony módra abba nem hagyja a munkát, pedig sejtem, hogy a népművészeti múzeum lakásban sem festene rosszul.

Istvánnal ketten lépünk be hát az éppen frissiben felújított nagyszobába. Az összbenyomás — a bútorok, népi varrottasok, szőttesek egy részét régebbről ismerem —, szóval, az összkép valóban kalárisokból összerakott, egybeszerkesztett festett és faragott, együvé szőtt csoda. Magamban azt firtatom, mi teszi azt, hogy múzeumi igényességgel berendezett ez a nagyszoba, és mégis kedvesen intim, családiasan lakályos, nem érzi az ember az ,,eltevés" — a konzerválás — szagát?

Közben meg kell kérdeznem, hogy ez a szép szál legény hol tart, a dús lombozatú vargyasi Sütő família melyik ágán és a gyökérzettől milyen magasságban a helye? Könnyű megjegyeznem, mert Sütő István a Bútorfestő-asztalos és fafaragó Sütő család szépen szerkesztett szórólapját, reklámfüzetét simítja a kezembe, és arra is felhívja a figyelmemet, hogy a http://www.festettbutor.com/honlapon is elérhetőek, a családdal és az általuk tizennégy generáción át kigyöngyözött bútorfestési-fafaragászati irányzattal és népművészeti teljesítménnyel ismerkedhetem meg.

Nem mondom, de magamban elraktározom, hogy ez az információ is egy új hajtás a vargyasi Sütő ágon, mert világhálós megjelenítéssel ezen a vargyasi portán most találkozom először. Kérdezem is, hogy a modern képi és betűvetéses kommunikáció hogyan hatolt be ebbe a szőlőlugasos, 1773-ban épült házba.

Sütő István faipari mérnöki szakmát végzett Brassóban, és a családi hagyomány bútorfestői mintázatát tovább színezve maga is egyedi mintázatot fest, mert szabad kézzel s nem megrajzolt minta után közvetlenül a díszítendő bútordarabra, dísz- vagy használati tárgyra fest. Az internet egyetemi végzettsége és a modern világ kommunikációs hajtásaként kerül ebbe a patinás házba, az ugyancsak hatalmas értékű hagyományvilágba így gyökerezik, illetve oltódik be a ma már a mindennapi életben sem nélkülözhető világhálós üzenetküldés és információlehívás.

Sütő István faipari mérnök tehát a vargyasi Sütő-családfán a históriai spirál egy felsőbb csavarodásában már a modernség ágaiba fogózkodik úgy, hogy ezt a gyönyörű hagyományt is a magasba emelje.

Meglátszik ez, illetve érzékelhető a felújított házi kiállításon, de a faipari mérnök kulturált és a népi alkotások érzékenységéhez igazodó nyelvi megfogalmazásában is, amint kifejti, hogy bútoraik egyedi darabok, soha nem készül két egyforma. A családban nagyrészt kéziszerszámokkal folyik az asztalosmunka is. Minden, a régi székely háztartásban használható bútort készítenek a hagyományokhoz szigorúan ragaszkodva, de a használhatóságot sem tévesztve soha szem elől. Külön figyelemre érdemesül, hogy festékeik családi recept alapján készülnek, a festett alkotásokat viasszal vagy gyantával ,,kezelik", ezzel távol tartják a bútordarab, a díszített tárgy gazdájától a nemkívánatos konzerváló vegyszereket, és biztosítják a fa védelmét.

Ez már a tanult mérnöki beszéd és információ.

Nekem mintegy negyven évvel ezelőtt alkalmam volt idős Sütő Bélához és a feledhetetlen humorú Gizi nénihez, István dédapjához-dédanyjához kalauzolni igen tiszteletre méltó vendégeket, köztük Sütő Andrást is, aki a maga részéről feladatának tartotta, hogy a Sütő családok közti történelmi rokonságot az erdélyi magyar irodalomba berajzolja és befesse. Sikerrel. Erről mostani partnerem, Sütő István is nemcsak tud, hanem fel is hívja a figyelmet a több, mint érdekes históriai mozzanatra.

A Sütő család első két képviselője 1568-ban, 440 évvel ezelőtt ács- és asztalosmesterként került Vargyasra a Daniel-kastélyhoz — a székelyföldi építészet eme gyöngyszeméhez — újjáépítésre és bebútorozni azt. A festékőrlő kő, amelyet ma is használnak, a felirat szerint 1680-ból való.

Vargyas valóban Erdővidék gyöngyszeme. És hogy az, abban e tizennégy generációt felvonultató alkotó folyamnak is rendkívüli szerepe van, saját bútorfestési és faragászati stílust jegyezhetnek, s használati és díszítő tárgyaik révén a szépséget, lakályosságot és a székelymagyarság maradandó, a rá jellemző szellemi-művészi értékeit telepítik környezetünkbe és otthonunkba.
Szerző: x

mai 3szek
powershot

HozzászólásSzerző: Demeter Zoltán » 2009.01.07. 15:33

Erdővidék Múzeumának híre

Tortoma Önképző Kör

Január 13-án, kedden 19 órakor Erdővidék Múzeumában, a Charta kiadó gondozásában megjelent Puskás Lajos: Más jövőt álmodtam című könyvbemutatójára kerül sor. A kötetet bemutatja: Puskás Attila a kötet szerkesztője, ny. tanár, biológus (Sepsiszentgyörgy).
Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
"Igyekezzünk úgy élni, hogy amikor meghalunk, a temetkezési vállalkozó is szomorú legyen!"
Mark Twain
Demeter Zoltán

HozzászólásSzerző: Demeter Zoltán » 2009.01.07. 15:46

"Igyekezzünk úgy élni, hogy amikor meghalunk, a temetkezési vállalkozó is szomorú legyen!"
Mark Twain
Demeter Zoltán

HozzászólásSzerző: Demeter Zoltán » 2009.01.07. 16:52

powershot írta:Én sem akartam soha eljönni otthonról. de így alakult. Ezt már nem sajnálom, de büszke se vagyok rá.

Itt es otthon vagyok, otthon es otthon vagyok.

Igaz, otthon már több az emlék, mint az együtt megélt valóság.

A jelenidő már nem az enyém, csak a múlt. A közös. Néha. Máskor nem.

Elég furcsa helyzet, de amiért valaki otthon maradt , vagy ott felejtődött, az nem jelenthet előnyt vagy hátrányt. E van.

Most ők, az otthonmaradottak alakítják Erdővidék jelenét. Mi csak nezzük, s hápogunk vagy tapsolunk. Vagy hányunk, vagy örvendezünk. Zek.

Szóval. Pagesz. Te mit szólsz ehhez?

Ha már személyre szabtad a kérdést válaszolok! ;)

Összetett és bonyolult kérdés. Valóban nem előny vagy hátrány az, hogy itthon maradtam, de az sem hogy elmentél. Én nem ítélek el senkit azért, hogy elment, de azért próbálok itthonmarasztalni, hazacsábítani, akit csak lehet. A Székelyföld mindig több egyednek volt a szülőföldje, mint az otthona. A székelyek jelentős hányadának mindig el kellett mennie máshová a boldogságért, megélhetésért. Sokan olyan szakmát, hívatást választanak, amellyel nem lehet itthon érvényesülni, de megtalálják a helyüket a világban és büszkék erdővidékiségükre egész életük során. És sokan vannak olyanok is közülük, akik amikor a lehetőségeik megengedik, akkor segítnek is az otthonmaradottakon, a szülőföldön. És ez a segítség sokrétű lehet. Van aki a tudásával, van aki a pénzével, van aki kapcsolatai révén és van aki egyszerűen csak a tapasztalatai megosztásával, tanácsával támogat, segít erdővidéki kezdeményezéseket, történéseket. Az ilyen embereket tisztelem, amíg élek. De nem szeretem azokat, akik a távolból (is) ártnak a vidéknek, az itt élőknek. Sokszor azt hiszik, hogy jót csinálnak és jóhiszeműen teszik azt, de az eredmény az valahogy mást mutat. Ha valaki jót nem tehet, akkor legalább rosszat ne tegyen. Teszünk mi magunknak eleget! :roll:

És Erdővidék jelenét nem csak az ittmaradottak tudják alakítani, hanem közösen kellene alakítsuk mindannyian. Úgy, ahogy az öregjeinkre gondunk kell legyen, úgy a szülőföldünkért is felelősek vagyunk! Mindannyian!

Én azt szoktam mondogatni, hogy nem véletlen, hogy ide születtem.
És az sem, hogy ti is ide születtetek! :)
Mark Twain
Demeter Zoltán

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.07. 21:01

köszi a választ.

én nem kerültem el Székelyföldről, csak erdővidékről Háromszékre :)

Valóban tehetünk me es, csak az a gond, hogy sokszor innen se látni az erdővidéki gondokat, nemhogy pl. Ámerikából.

Itt van ez a fórum, mikor 2004/ben indítottam, Kaliforniából tettem, mert messzébbról jobban hiányzott az otthon, mint pár tíz kilométerről

jött a lányom, majd máskor folytatom az okostojáskodást :)
powershot

HozzászólásSzerző: Kánya » 2009.01.07. 21:51

Demeter Zoltán írta:Ha valaki jót nem tehet, akkor legalább rosszat ne tegyen. Teszünk mi magunknak eleget! :roll:

Bocsi:
Meg kell védjem azt a szegény messzire hányatott székelyt, akit "nem szeretsz":
- jót akar õ, több-kevesebb elõadói készséggel megosztani a külföldön jónak látott-/tanultakat;
- jót akar õ, de lehet, hogy nem ismeri az idõközben változott helyzetet;
- jót akar õ, de te nem ismered azt fel - te vagy maradi, vele szemben;
- akárhogy is, vedd fixre, hogy jót akar õ - a maga módján.

Bytheway: ha székely elmegy hazulról, székely marad-e, avagy átvedlik egyszerû pucér magyarrá? Azért kérdem, mert itt messze, nem tudok megküllönböztetni egy máramarosit egy pl. dunántúlitól....
Persze hogy van szabad akaratunk, hiszen nincs más választásunk. (The Hitchens Paradox)
Kánya

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.08. 05:55

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Szent Miklós ünnepe Miklósváron. 19.50 Százéves Benedek Ilonka néni. Köpec legidősebb lakóját köszöntötték rokonok, szomszédok, barátok és a baróti önkormányzat részéről Bán István alpolgármester. 20.05 A Rozmaring kórus előadása. 20.10 A könyvek könyve ― az Erdővidéki Közművelődési Napok megnyitója. Biblia-kiállítás. Berszán István középajtai református lelkipásztor beszél a Biblia kéziratairól, fordításairól. Közreműködik a Kájoni Consort régizene-együttes. 20.30 Bardoc Csaba, Nagybacon polgármestere a település fejlődéséről és távlati terveiről.
powershot

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.08. 05:56

nem lehetne ezekből az erdővidéki tivi anyagábóul valamit a netre es feltenni???

me én jó szívvel megnezném, s gondolom, hiszem mások es.
powershot

HozzászólásSzerző: Demeter Zoltán » 2009.01.08. 12:44

powershot írta:nem lehetne ezekből az erdővidéki tivi anyagábóul valamit a netre es feltenni???

me én jó szívvel megnezném, s gondolom, hiszem mások es.

A közelmúltban beszélgettem pont erről a szerkesztőkkel. Ők is szeretnék és már mérlegelik a lehetőségeket.
Én is lemaradok néha róla és nem nagyon van lehetőség újranézni ...
Mark Twain
Demeter Zoltán

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.01.09. 06:07

és mi az akadálya annak, hogy fellőjjék a netre a filmeket?

a szerzői jogok?

mert másképp nem lehet nagy gond, tárhely az van dögivel

szóval tegyétek má fel

plíííz :)
powershot

HozzászólásSzerző: Demeter Zoltán » 2009.01.09. 09:58

powershot írta:és mi az akadálya annak, hogy fellőjjék a netre a filmeket?

a szerzői jogok?

mert másképp nem lehet nagy gond, tárhely az van dögivel

szóval tegyétek má fel

plíííz :)

Én is bíztatom őket! ;)
Mark Twain
Demeter Zoltán

HozzászólásSzerző: Demeter Zoltán » 2009.01.09. 09:59

Mai 3szek

Zorkóczy Zenóbia előadóművész Kit szeretnek a nők című műsorát vasárnap 17 órától Kovásznán a városi művelődési ház nagytermében jótékonysági előadáson adja elő. Zongorán kíséri Tatár Gergely. A művésznő az előadás bevételét a nagybaconi Szőcs Ferike gyógykezelésére ajánlja fel.
Mark Twain
Demeter Zoltán

HozzászólásSzerző: enhae » 2009.01.10. 11:33

Udv mindenkinek az Uj Evben az Uj disputan!

Ezer pontos kerdes: nem tudjatok, nem fog ezutan frissulni az http://www.evidek.ro? Vajon a masodik, ujonnan inditott ujsagunknak nincs netes elerhetosege?
enhae

ElőzőKövetkező

Vissza: L O K Á L P A T R I Ó T Á K